(1) Uyarma cezası; personele, görevinin icrasında veya hâl ve hareketlerinde daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.
(2) Kınama cezası; personele, görevinin icrasında veya hâl ve hareketlerinde kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.
(3) Hizmete kısmi süreli devam cezası; disiplin cezası verilen personele mesai sonrasında günde üç saati ve her hâlde saat 24.00’ü geçmeyecek şekilde, kadro görevinde veya kadro görevi dışında statüsüne uygun askeri hizmetlerin yaptırılmasıdır. Ceza, tatil günleri dışında yerine getirilir ve cezanın yerine getirilmesi esnasında personel hizmette sayılır. Cezanın yerine getirilme şekline ilişkin hususlar, cezayı veren disiplin amiri tarafından ilgiliye tebliğ edilir.
(4) Aylıktan kesme cezası; disiplin cezası verilen personelin, sosyal güvenlik mevzuatına göre hesaplanan prime esas kazanç tutarından ekli (1) sayılı çizelgede belirtilen oranlarda kesinti yapılmasıdır. Ceza, aylığı tahakkuk ettiren birimce personelin aylığından kesilmek suretiyle yerine getirilir. Aylıktan kesme tam lira üzerinden yapılır ve kuruşlar dikkate alınmaz.
(5) Hizmet yerini terk etmeme cezası; personelin mesai bitiminden sonra görev yaptığı yerden ayrılmayıp resmî daire, kışla, eğitim alanları ile sair yerlerdeki hizmetine devam etmesidir. Bu ceza disiplin amirleri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye göre; disiplin kurulları tarafından dört ila on güne kadar verilebilir. Ceza verilen personel için uygun bir yatma yeri tahsis edilir. Tatil günlerinde cezanın yerine getirilmesine ara verilir. Cezanın yerine getirilmesi sırasında, hizmete ilişkin hâller hariç, günde toplam bir saati geçmemek üzere ziyaretçi kabul edilebilir.
(6) Oda hapsi cezası; bu amaçla tahsis edilecek hapis odasında yerine getirilir. Hapis odalarının kapısında nöbetçi bulundurulur. Oda hapsi cezası alan personel, cezanın yerine getirilmesi süresince emir veremez ve genel hizmet yapamaz. Ceza;
a) Seferberlik ve savaş zamanında;
1) Bu Kanunda belirlenmiş tüm disiplinsizlik hâllerinde disiplin amirleri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye göre verilebilir.
2) Bu Kanuna göre hizmet yerini terk etmeme cezası ile cezalandırılmayı gerektiren disiplinsizlik hâllerinde, disiplin kurulları tarafından on günden otuz güne kadar verilebilir.
b) Barış zamanında; Türk karasuları dışında bulunan gemilerde görev yapan personele, sadece buralarda bulunduğu süre içinde işledikleri ve hizmet yerini terk etmeme cezası ile cezalandırılmayı gerektiren disiplinsizlikler için gemi komutanı tarafından, 14 üncü maddede belirlenmiş esaslar çerçevesinde verilebilir.
Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası
(1) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası, personelin tabi olduğu mevzuat hükümlerine göre Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğinin kesilmesi veya durumuna göre sözleşmesinin feshedilmesi sonucunu doğurur. Bu cezayı alanlar, seferberlik ve savaş hâlleri haricinde Türk Silahlı Kuvvetlerinde herhangi bir şekilde görev alamazlar. (Ek cümle: 1/2/2018-7073/90 md.) Yükümlülük veya sözleşme süresi sona ermeden Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası alan personel, kalan yükümlülük veya sözleşme süresince Milli Savunma Bakanlığı ve/veya Türk Silahlı Kuvvetleri nam ve hesabına verilen eğitimler, kurslar ve seminerler sonucunda elde ettikleri diploma, sertifika, uzmanlık belgesi, kurs bitirme belgesini kullanamazlar ve bunlara bağlı olarak herhangi bir meslek icra edemezler.
(2) (Değişik: 2/1/2017-KHK-681/91 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7073/90 md.) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası; Milli Savunma Bakanlığı ve kuvvet komutanlıklarında oluşturulacak yüksek disiplin kurulları tarafından verilir. Kararlar, ilgisine göre Milli Savunma Bakanı veya ilgili kuvvet komutanı onayı ile yerine getirilir. General ve amiraller hakkında ise Milli Savunma Bakanlığı yüksek disiplin kurulu tarafından verilir ve bu kararlar Cumhurbaşkanının onayı ile yerine getirilir.(5)
(3) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası; disiplin amirlerinden en az ikisinin teklifi üzerine yüksek disiplin kurulları tarafından verilebileceği gibi, eldeki bilgi ve belgelere göre yüksek disiplin kurulları tarafından resen de verilebilir. (…)6 Milli Savunma Bakanının eldeki bilgi ve belgelere ya da gerekli görmesi üzerine yaptırdığı disiplin soruşturması sonucuna göre hakkında bu cezanın verilmesine kanaat getirdiği personelin dosyaları bir karar verilmek üzere doğrudan yetkili yüksek disiplin kuruluna sevk edilir.7
(4) (Değişik: 2/1/2017-KHK-681/91 md.; Değiştirilerek kabul: 1/2/2018-7073/90 md.) (Değişik cümleler:16/7/2020-7250/17 md.) Kuvvet komutanlıklarında teşkil edilecek yüksek disiplin kurulları; kurmay başkanının başkanlığında personel, istihbarat, harekât, lojistik ve savunma planlama ve proje yönetim başkanları, tayin dairesi başkanı, hukuk hizmetleri başkanı ile yüksek disiplin kurulu işlemlerinin yürütülmesinden sorumlu şube müdüründen oluşur. Milli Savunma Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görevli personel hakkında karar vermek üzere teşkil edilecek Milli Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu; Bakan Yardımcısının başkanlığında, Personel Genel Müdürü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü, Personel Genel Müdür Yardımcısı ve Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısından oluşur. General ve amiraller hakkında karar vermek üzere Milli Savunma Bakanlığında teşkil edilecek Yüksek Disiplin Kurulu; Milli Savunma Bakanının başkanlığında, Genelkurmay Başkanı, ilgili Kuvvet Komutanı, Bakan Yardımcısı, Genelkurmay Personel Başkanı, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü ile Personel Genel Müdüründen oluşur. Yüksek disiplin kurullarında kararlar oy çokluğu ile alınır. Oylar dağılırsa, hakkında tahkikat yapılanın en çok aleyhinde olan oy, çoğunluk elde edilinceye kadar kendisine daha yakın olan oya tabi olur.
(5) Yüksek disiplin kurulları; gerekli gördükleri takdirde, ilgilinin özlük dosyasını ve her nevi evrakı incelemeye, ilgili birlik, kurum ve karargâhlardan bilgi almaya, hâkim veya savcı kararı gerektirmeyen durumlarda kriminal inceleme yaptırma da dâhil olmak üzere her türlü inceleme yaptırmaya, tanık ve bilirkişi dinlemeye, keşif yapmaya veya yaptırmaya yetkilidirler.
(6) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasının verilmesine ilişkin sürecin; disiplin amirlerinin teklifi ile başlatılması hâlinde süreci başlatan disiplin amiri tarafından, diğer durumlarda ise yetkili komutanlıklar vasıtası ile yüksek disiplin kurulları tarafından hakkında karar verilecek personelin savunması alınır. Yazılı savunma haricinde, yüksek disiplin kurulu tarafından gerek görülmesi veya personelin talepte bulunması hâlinde personel sözlü olarak da ifade vermeye çağrılabilir. Firar ve izin tecavüzü gibi ilgilinin bulunamaması nedeniyle savunma almayı imkânsız hâle getiren zorunlu hâller (…)8 gereğince verilecek Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasında savunma alınmaz.(8)
(7) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası alan yedek subaylar ve yedek astsubaylar, ilgili kanunlara göre belirlenen kalan askerlik hizmetlerini er rütbesi ile tamamlarlar.9
(8) Türk Silahlı Kuvvetlerinde sözleşmeli statü ile görev yapan personelin sözleşmelerinin feshine ilişkin özel kanunlarındaki hükümler ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma ve çıkarmaya ilişkin diğer kanunlarda düzenlenmiş hükümler saklıdır.
(9) (Ek:16/7/2020-7250/17 md.) Türk Silahlı Kuvvetlerinden çeşitli nedenlerle ilişiği kesilmiş olanlar hakkında, ilişikleri kesilmeden önce Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesini gerektiren bir disiplinsizliği işlemeleri nedeniyle 39 uncu maddedeki zamanaşımı süresi dolmadan önce, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilir.
..........................................................................
5 16/7/2020 tarihli ve 7250 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle, bu fıkranın üçüncü cümlesinde yer alan “Genelkurmay Başkanlığında teşkil edilecek” ibaresi “Milli Savunma Bakanlığı” şeklinde değiştirilmiş, cümlede yer alan “verilir ve” ibaresinden sonra gelmek üzere “bu kararlar Cumhurbaşkanının onayı ile” ibaresi eklenmiştir.
6 16/7/2020 tarihli ve 7250 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Genelkurmay Başkanı veya” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
7 2/1/2017 tarihli ve 681 sayılı KHK’nin 91 inci maddesiyle bu fıkrada yer alan “Genelkurmay Başkanının” ibaresi “Genelkurmay Başkanı veya Milli Savunma Bakanının” şeklinde değiştirilmiş; daha sonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7073 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaşmıştır.
8 27/3/2014 tarihli ve 28954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin 28/11/2013 tarihli ve E.: 2013/46, K.: 2013/140 sayılı Kararı ile bu fıkranın son cümlesinde yer alan “...ile 21 inci madde…” ibaresi iptal edilmiştir.
9 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Kanunun 62 nci maddesiyle bu fıkrada yer alan “yedek subaylar,” ibaresi “yedek subaylar ve yedek astsubaylar,” şeklinde değiştirilmiştir.
Disiplin Cezalarının Yerine Getirilme Şekilleri Nasıldır? (Madde 12 - 13)
“Cezalarının Yerine Getirilme Şekilleri” sayfasına dön
Geçiş yap
- Disiplin Hukuku
- ↳ Bilgilendirme
- ↳ Disiplinsizliğin Oluşması ve Disiplin Cezalarının Niteliği
- ↳ Disiplin Soruşturmasının Bağımsızlığı
- ↳ Takdir Hakkı
- ↳ Cezalarının Yerine Getirilme Şekilleri
- ↳ Disiplin Amirlerinin Görev ve Yetkileri
- ↳ Disiplin Soruşturması ve Yetkiler
- ↳ Disiplin Amirinin Disiplin Cezası Verme Yetkisi
- ↳ Üst Disiplin Amirlerinin Disiplin Cezası Yetkisi
- ↳ İkaz ve Disiplin Eğitimi
- ↳ Cezaların Ağırlaştırılması
- Disiplin Cezaları
- ↳ Subay, Astsubay, Uzman Erbaş, Sözleşmeli Erbaş Erlere Uygulanabilecek Cezalar
- ↳ Uyarma Cezası
- ↳ Kınama Cezası
- ↳ Hizmete Kısmi Süreli Devam Cezası
- ↳ Aylıktan Kesme Cezası
- ↳ Hizmet Yerini Terk Etmeme Cezası
- ↳ Silahlı Kuvvetlerden Ayırma Cezası
- ↳ Disiplin Ceza Puanına Bağlı Olarak Ayırma
- Askeri Ceza Hukuku
- ↳ Tanımlar
- Askeri Cezalar
- ↳ Amir ve Üste Karşı İşlenen Suçlar
- ↳ Amir veya Üstü Tehdit
- ↳ Yalan Yere Şikâyet
- ↳ Amir ve Mafevkine Hakaret Etmek
- ↳ İtaatsizlikte Israr Etmek
- ↳ Toplu Asker Karşısında Yapılan İtaatsizlik
- ↳ Büyük Zararlar Veren İtaatsizlik
- ↳ Mukavemet ve Cezası
- ↳ Muharrik ve Cezası
- ↳ Toplu Hareketler Müzakereler
- ↳ Askeri Karakol ve Nöbetçiye Taarruz
- ↳ Makam ve Memuriyet Nüfuzunu Suistimal
- ↳ Astına Şuç Yapması İçin Emir Verenler
- ↳ Astının Şikayetini Saklayanlar
- ↳ Hak Edilmemiş yada Müsaade Olunmayan Cezalar
- ↳ Askeri Mahkemeler Üzerinde Tesir Yapanlar
- ↳ Erleri Hizmetçiliğe Verenler
- ↳ Memuriyet Nufusunu Kötüye Kullananlar
- ↳ Astına Müessir Fiil Yapanlar
- ↳ Müessir Fiillerde Tahribat yada Ölüm
- ↳ Askerliğe Ait Evrakları Yok Edenler
- ↳ Bozuk Ölçü Kullananlar
- ↳ Üstün Cürüm Sayılmayacak Olan Fiilleri
- ↳ Fesat ve Askeri İsyan
- ↳ Fesat
- ↳ Fesadı Haber Vermeyenler
- ↳ Fesadı Haber Verenler
- ↳ Askeri İsyan
- ↳ Askeri İsyanda Önayak Olanlar
- ↳ Düşman Karşısında Askeri İsyan
- ↳ Askeri İsyanda Cezaların Azaltılması
- ↳ Fesat ve Askeri İsyanda Cezaların Azaltılması
- ↳ Mallara Karşı Yapılan Cürümler ve Zimmet Konuları
- ↳ Hizmete Mahsus Eşyayı Tahrip ve Terk Ve Kaybedenler
- ↳ Eşyayı ve Malları Çalan, Satan, Rehine Veren ve Alanlar
- ↳ Bozuk Ölçü Kullananlar
- ↳ Hizmet ve Vazifenin İhlali
- ↳ Sahte Rapor Evrak Tanzim Edenler
- ↳ Rüşvet Alan ve Verenler
- ↳ Dikkatsizlik Edenler
- ↳ İhmalkarlık Yapanlar
- ↳ Askeri Mahkeme İşine Sekte Verenler
- ↳ Suç Yapılmasına Göz Yumanlar
- ↳ Borçlu ve Tutukluları Kaçıranlar
- ↳ Erzak Tağşiş eEdenler
- ↳ Bozuk Erzak Dağıtanlar
- ↳ Şartnameye Aykırı Mal ve Hizmet Kabul Edenler
- ↳ Askeri Disiplini Bozan Sair Fiiller
- ↳ Astının Suçlarına İşlem Yapmayanlar
- ↳ Başkasının Yaralanmasına ve Ölmesine Sebep Olanlar
- ↳ İzinsiz Evlenenler
- ↳ Siyasi Faaliyetlerde Bulunanlar
- ↳ Uyuşturucu Maddelere İlişkin Suçlar
- ↳ Askerlikten Soğutma
- ↳ Üstünün, Astının veya Arkadaşının Bir Şeyini Çalanlar
- ↳ İffetsiz Bir Kimse ile Evlenen veya Böyle Bir Kimse İle Yaşayanlar